sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Tyttö-nimisiä tyttöjä

Vietän jälleen kerran sunnuntaita HS kasan kanssa. Sekaan mahtuu piristykseksi myös pari Elleä ja yksi Gloria. Kyseessä on siis viikon lehtikertymän alastaklaus.

Vahvistukseksi juon lisää teetä ja syön pekoni-emmental-leipää. Paljon enempää ei tarvitsekaan vatsaan ahtaa sen verran pinkeä olen eilisten herkkupöytien jälkeen. Toivottavasti Ihana Turhamaisuus ehtii blogata kuvat johonkin väliin, että voitte kuolla kateudesta.

Mutta varsinaisesti halusin kirjoittaa ylös ihmettelyni seuraavasta aiheesta: Hesarin sivuilla esiintyi lyhyesti tarina taidemaalauksen synnystä, jossa Kore-niminen tyttö maalasi luolanseinään sotaan lähtevän mielitiettynsä kuvan. Satuin myös lukemaan artikkelin Kalevalasta ja Aino-nimen synnystä. Jos jälkimmäinen syntytaru on tuttu niin miten on mahdollista, ettei yksikään HS:n kulttuuritoimittajista ole lukenut ainuttakaan antiikin Kreikan mytologiaa käsittelevää teosta? Tuhansia vuosia sitten Peloponnesoksen kedoilla vaelteli Kore-nimisiä tyttölapsia ihan yhtä paljon kuin Aino-nimisiä neitsyitä suomen kansantaruissakin. Ei siis ainuttakaan. Muinaiskreikaksi Kore nyt vain sattui tarkoittamaan nuorta tyttöä ilman muuta merkittävää asemaa. Myös Persefoneen viitataan monissa versioissa nimellä Kore, ennen kuin hänestä tulee Haadeksen temppujen myötä erillisen maininnan arvoinen.

Taidankin nimetä lapseni Koreksi.

Ei kommentteja: