keskiviikko 9. huhtikuuta 2008

Parigi

Pariisi oli...hmm... iso kuten aina, ei erityisen kaunis ja sateinen. Teimme turistikierroksia, kastuimme, kävimme Marie Antoinette-näyttelyssä, D'Orsayssa, Clunyssa, Versaillesissa ja koriste-esinemuseossa.

Lisäksi sain kamalan flunssan ja menetin ääneni. Parantelin sitä lähes jokaisessa Starbukcsissa, jonka löysin. Ja uskokaa pois, niitä oli paljon.
Shoppailin Henkkamaukassa, koska paketoitu käteni esti tämän kaltaisen aktiviteetit Suomessa (Kiitoksia Pinjalle pukeutumisassisteerauksesta.)
Shoppailin Gapissa, koska sitä ei nyt vain ole muissa asuinpaikoissani (vaikka aion tutkia Rysselin uudelleen).
Shoppailin Mujeissa, joilta löysin kolmannen liikkeen Maraisista, läheltä Carnavalet-museota. Joten Marais todella on dah-place-to-be, eikä kukaan enää vaivaudu Latinalaiskortteleiden helvettiin. Paitsi syömään Maozissa, missä myös kävin. Tosin luulen, että Marais on oikeasti pop-ja-hip-tyyppien mielestä jo ihan outout. Mutta kuten on todettu, minä en mahdu ed. kuvattuun lokeroon, joten nautin elämästäni suoalueella (marais=suo) ihan tyytyväisenä.

Eksyimme ravintolan metsästyksessä Montmartelle ja näin nyt sitten sen kuuluisan Moulun Rougen. Eikä näyttänyt hyvältä. Muoviselta ja vanhalta ja uskomattoman kalliilla tavalla halvalta. Paikalla on myös oma krääsäputiikki, löytyy rue Lepiciltä. Samalta kadulta, hieman "ylempää" löytyy myös Amelien kahvila Cafe des deux Moulins, jos tällaisista on kiinnostunut. Ruokaakin sieltä kai saisi, mutta todellisuudessa palvelu on huonoa ja paikka täynnä turisteja. Kuulemma, emme käyneet, nitistin nämä tiedot ulos Pariisi-natiivilta.











Hyviä ravintoloita on tunnetusti vaikea löytää, ainakin minun hieman pienempään mittakaavaan tottuneen, joten annan muutaman osoitteen:
Maoz, falafel-pikaruokaa, rue Xavier jtn, Saint-Michel
Les Philosophes, periranskalainen bistro, 28 rue Vieille du Temple, Hotel de Ville tai Saint-Paul
Chartier, vieläkin ranskalaisempi, ruoka keskitasoa ja palvelu... mielenkiintoista, mutta kokemuksena loistava ja halpa, lähes aina jonoa, mutta paikka on iso, joten jono liikkuu nopeasti, 7 Faubourg-Montmarte, Grandes Boulevardes
Sushia, oikeastaan mikä tahansa ravintola Rue de Monsier de le Prince-kadulta, myös hyvä marokkolainen.
Parhaat suolaiset crepsit, Pl St-Michel, St-A. des Arts-kadun pää.
Salaatteja, Cafe Berger (mutta katoksessa saattaa lukea muutakin, esim. Cafe Paris), Quai de la Tournelle.

Olen ollut Pariisissa eri aikoihin keväästä, kesästä ja syksystä, mutten koskaan näin aikaisin. Ja huh, oltiinko sitä sitten täynnätäynnä turisteja?!? En oikeasti ole ikinä nähnyt näin paljon vierailijoita yhdellä maapläntillä. Proverbiaalinen kissakin olisi kuollut hapenpuutteeseen ja klaustrofobiaan. Versaillesiin jonotimme tunnin ja sekin oli loistavan ajoituksemme ja oveluutemme(ensin pitää pikakävellä asemalta lippukioskille, kun muut turistit vielä tuijottelevat karttoihinsa, ehtiä siten jonoon ekana ja lähettää seuralainen jonottamaan toiseen jonoon valmiiksi) ansiota. Kaikkialle ja kaikkialla piti jonottaa ja jonottaa, mutta onneksi olen kerännyt taistelukokemusta asuessani täällä ja onnistuin useammin kuin vain kerran liukertelemaan erinäisiä, usein varsin kyseenalaisia, taktiikkoja käyttäen jonossa ylöspäin tai kokonaan toiseen,, huomattavasti lyhyempään, jonoon. Jep, mä niin rulaan!

Sitten voin mainita muille Pariisi-veteraaneille, että kannattaa ehkä uusia opaskirjat. Jos ne nimittäin ovat, kuten allekirjoittaneen, jo hieman vanhemman puoleisia, puhutaan siis frangi-ajoista etc, ongelmia saattanee ilmetä. Erityisesti muutamalla metroasemalla, jotka eivät suostu pysymään samannimisinä. Esimerkkinä yllämainittu Grandes Boulevardes, joka itsepäisesti täppäsi mun metrokarttaani nimellä Rue Montmarte.

Yöeläimille, joihin en kuulu, myönnetään, voin suositella uutta aluetta vanhempieni hotellin läheltä. Koska Bastillen alue on muutenkin kovassa nousussa ja Richard Lenoirilla järjestetään markkinoita sunnuntaisin, kannattaa suunnata sinne useamminkin. Muuta nähtävää ei, historiallisessa mielessä siis, juurikaan ole. Suosittelen baarikierrokseen Rue Davalia ja Rue de Lappea, lämpimällä säällä koko katu juhlii uusien direktiivien ajettua ihmiset polttamaan ulkoilmaan. Ruokaa saa mm. PatatiPatatesta läheltä Rue de Charonnen päätä tai La Bar a Soupesta (rue de Charonne 33). Ja jos sinne asti eksyy niin numerossa 39 on söpö kierrätyskamasta duunattujen vaatteiden ja asusteiden putiikki.

Kahvipöytäkirjaksi (okei, käsi ylös, kuinka monella meistä edes on kahvipöytä...), jolla on myös käytännön purpositeettia voitte ostaa Angelika Taschenin uudet Lontoo, Berliini, Pariisi ja Barcelonaan mehukkaat oppaat Hotels & More ja Restaurant & More etc. Ihanat, ihanat kuvat Pariisi-kirjaan on ottanut Vincent Knapp. Sitten voittekin hajoilla sateeseen siellä Suomessa.

1 kommentti:

Kaikkonen kirjoitti...

Toi koirakuva on niin hellyyttävä :)